Jumaat, 20 Disember 2013

Prolonged Jaundice

Salam..

ai nk kongsi sikit pgalaman dan pgetahuan psal baby jaundis..harapnya sesape searcg jaundis boleh baca ni.

ok.. my second baby ni kena prolonged jaundice. .jaundis disebabkan susu ibu..pgetahuan aku zero..ank 1st kena bila kita kerap df makin trun..tp yg ni tak makin naik..

hari ke4 paling tinggi bacaan jaundis iaitu 333.. dan kna admitted..nurse bg surat sruh pergi kat bhagian kcemasan hospital..

namun disebabkan ai mgalami pgalaman dan karenah birokrasi smasa bsalin mjadikan ai sgt gerun dan malas g spital..

jadi I bgtau misi nk pergi swasta saje..tp misi mcm tak brapa stuju dan sruh ai pergi spital jgk utk rawatan fototerapi anak.

tp bila bwk beby ntah tibe2 terdrive kt klinik swasta hehehe dan masa tu terus warded anak kt situ.. urusan daftar masuk ward sgt mudah dan cepat.. :) ( xperlu tunggu misi misi duk borak2 sama sama dia sambil duk mkn laksa)

So, duduk semalaman..esoknya I g tgk nurse kata dh turun 210 kalau ikut dh boleh blik..tp klinik tu x berapa recommend bg balik tkut naik smula..but my husband nk bwk blik jgk.. keluar lah tghari tu..


 Ni lpas keluar ward dgn bacaan 210.. tp hati aku ni mmg xsedap dh..sb nmpok mcm xde mende2.. muka, mata still kuning even dia dh dsusu ibu dgn kerap sejam skali..

esok bwk pergi klinik swasta tu smula tuk ambik bacaan.. dh jgka naik pulak jd 322..sedihnye ai mase tu toksah kate.. terus warded..n ai nekad bg anak warded 2mlm bia btul2 trun kuning dia...

lpas 2mlm..klinik call kta anak dh bole discaj bacaan trun jadi 110.. suka nya ati masa ni..trus siap2 g ambik anak.. aku xkesoh dh program lawatan misi klinik kesihatan utk cek ai n baby... sampai byk kali missed. .misi dtg rumah ai takde..

 Ni rupe beby lpas keluar ward..takde kuning2 dh..comel je..xtido sgt dh..ai memang df je dia...lpas 2hari kena g check bacaan jaundis lg..

Bacaan jaundis dia naik plak jd 150 xsilap..pastu rutin harian kna pergi cek bcaan tu..sampai hari ke14 jaundis dia 168..
so doc kata kna ambik darah kt tangan n urine..utk cek fungsi hati dan buah pinggang..

masa ni aku dh pasrah dan redho saja..

last2 pergi klinik masa 28hari..review result dia semuanya normal..alhamdulilah

Ni pic lpas takde jaundiss...sehat walafiat tapi..... hmm dah start asyik nk nempek je dgn ai...ai bangun je nk g toilet k ape msti budak ni sama sama eheek eheekk...alahai.

Ok now nk bgtau tip utk hadapi jaundis yg panjang camni..utk ibu2 muda like me cewahh..yg takde pglman sblmni k.. hehe

1. Jangan panik teruskan myusu..
nampak muka n badan anak merah/kuning tu tanda jaundis laa..tp nk tau bacaan kna cekkt klinik..tp ibu ibu jgn panik sb biasa misi dtg rumah tgk ank kuning bukan nk bg kata2 smangat k ape..jgn gabra tp jgn pulak sambil lewa..yg pling penting kna pantau jaundis dlm 2 minggu petama tu.lpas tu kna stiasa df je ek..biasa ank jaundis suka tido myusu pun kjap..so maybe dia hnya minum dusu mula2 cairlaa kan..xsmpat msuk susu pekat..dia dh tido..

2. Cuba search/google maklumat pasal jaundis..baca and study sikit.. misi yg dtg umah dia takde nk citer pasal jaundis..ada brapa jenis jaundis..apa yg perlu buat after 14hari ank jaundis...jd kna pandai2 sdiri cari..byk petua2 org bg suruh bg itu ini utk turun jaundis. .haa yg ni bgantung pd anda sdiri nk bg k tak..masa ni pgetahuan tu pnting..mcm aku smpat titik air anggur hitam dgn bg air zam zam..tu pun xturun pun bacaan jaundis. .jadinya just biar je turun sdiri dgn df saje. Cuma I ade beli esp shaklee tuk pekatkan susu..entoh ler..pekat k tidok.pastu minum susu anmum..tu je..bg ai badan ibu tu kna sehat bru bleh supply zat2 tuk baby..

3. Sokongan keluarga esp suami penting sgt..waktu ank jaundis kita akn sedih, down, serabut, dan mcm2..tp jgn layan sgt cuba byk bckp dan bcrita serta bkongsi dgn suami, adik bradik, dan kwn2..berzikir pun bagus..terapi minda yg terbaik.

4. Bertawakal kpd Allah..mungkin ktentuan Allah di ats apa yg berlaku..mungkin diberi kesusahan pd saat ni tp diberi kmudahan di hari kmudian..moga2 anak kita jadi ank soleh..

Jadinya bg ai lah..org kate msa pegnent minum susu kambing xnk bg ank jaundis. .aku minun gk yg fresh lg..tp ank kna jgk..cuma ada kwn kta msa pegnen mkn laa sayur yg bkhasiat byk2.. tu mcm aku stujula..and dlm minggu petama pantang tu cuba mknan bkhasiat..jgn stress..minun air suam byk skit..(tp aku takut mnum air byk msa 1st week tu sb nk kencing skit bila kna air dkt luka jahitan..huh azab nye..)
Jgn ikut mcm aku ni..

kalau anak pramatang mmg kna jaundis jgn risau.hehe.member aku ank dia lahir 34weeks kna jaundis smpai 3bulan..tp ank ada msalah hati..lpas mkn ubat hati pakar bg..sebulan dh baik hati dia..alhamdulilah.

ehmm ape lg ek nk bgtau..takpelaa nti klu ade lg aku buat part 2 plk hehe...

Rabu, 18 Disember 2013

Thaqif 1st entry

Muahahaha....lama gila xnulis blog... rase mcm xwujud dh..

hihi..ekceli I dah slamat mlahirkan seorang putera kedua...sebulan yg lalu...sbulan bru kasitau...

byk sangat dugaan semasa dan slpas mlahirkan adik ni..
Ni pun ai sempat apdate guna phone. .sambil budak kecik duk nempel sbelah..
dia langsung xboleh xde bau mama..aisyyyy nk gi toilet pun payah...

jum kenal ngan budak kecik...


 Nilaaa rupanya...1st day lepas masik ward sempat amik pic dia...pipi kemain gemukk..

 Yg ni slepas beberapa hari...abang asyik nk adik tido ats dia..adik memang suka sgtlahhh..masa ni jaundis ada lg.. ank yg kedua ni kena prolong jaundis...byk kali aku nangis mikirkan jaundis dia... nti I buat entry khas pasal jaundis ye..

 Yey...semua tido rapat2 dgn saya...mmg saya suke sgtlahh..cemane nk duk nursery ni adee─Ěk?

 Jaundis dh hilang...jadi masa utk berpe'el pulak...
Suka sgt adik..dia dh start perhati bila kita bckp dgn dia...

Ape nama adikkk ni??


Ismi : Muhammad Thaqif bin Mazlan..

Nk pilih nama ni ambil masa 1minggu..g daftar pun lmbat..serabut dgn jaundis yg tinggi sampai tak pikir pun nama anak..hihi..papa nk pulak nama Baihaqi... comel tu comel..tp bila ingat mcm segan je nk taruk nama tu..hehe

Rupa2 papa duk aim nama pmain bolasepak singapore Baihaqi Kazzan ke ape ntoh name...

Iskkk papa ni...

Rabu, 11 September 2013

11 September 2013 : Selamat Hari Lahir Sayang!!!!

Hari ni genap lah anakanda Muhammad Darwisy Mazlan berumur 5 tahun...
 
Hari2 mama doa kan yang terbaik untok anak mama ni...
 
Tahun2 sebelum ni tak ada buat birthday party ke ape sambutan pun..just beli goodies then bagi kat taska dia... last year i tempah cup cake boboiboy.. tahun ni last minute plan, mama tak sempat nak order.. org yg buat cake pom tanak ambik... huhuhu..
 
cukuplah sekadar kita celebrate makan2 kat kedai ye.. malam ni ummi kata nak banjer awisy Kepsi...
 
tahun ni baru dia paham skit bila cakap 11hb semilan tu birthday day, dari segi pemahaman dia..masa birthday dia akan dpt hadiah balut dlm ketas2 cantik dan ikat reben..sebelum2 ni kalau bagitau bithday dia, dia buat dunno jer.. kikiki
 
so semalam adalaa preparation skit untok kawan2 dia kat tadika dan taska..
 
 
 
 
 



budak menyebok jugak nak bungkus...last2 dia tukang letak mama tukang stapler...



 
 

pesanan untok anak mama :
 
sayang, mama takde hadiah hebat2 nak bagi sayang..cuma mama mampu jaga dan doa sayang setiap hari... lagipum sayang tiap kali gi kedai tiap kali tu kan dapat hadiah mainan.. hehe.. moga sayang jadi anak yg baik, soleh, beriman, pandai dan mendengar kata...tu je...

Rabu, 14 Ogos 2013

Jodoh itu milik kita...insyallahhh..


Masih dalam mood raya??... hehehe.. ai pum... tengtibe rase cam tak cukop cuti raya pat hari...

eh tu pum my boss pagi ni buat2 tanya..ehh masuk dah arini... saja kann..

time raya2 ni..ai tidok sempat menyempat pom nk layan tibi sangat..sb kalau kat ghumah buka tibi mesti di konker oleh boboiboy dengan cenel 611 / 617... kalau papa pegang remote tibi.. mesti discovery cenel atau 801...

mama tengok kipas je kelipah kelipah... hehe

tapi ade satu iklan ni tertengok ade drama baru iaitu Jodoh itu milik kita... eceli ni novel sbenarnya.. dan merupakan ant novel kesukaan ai...

ni rupa kulit depan dia....




Jadi iols rasa mcm tak sabar nak mentengok citer ni... setiap hari ISNIN jam10malam..tibi berapa ekk.. entoh ler...haha..lupa dahh

semalam bagitau papa... setat minggu depan ari isnin jgn kacau cenel mama nk tgk drama novel nim... mama siap khatam 3 kali bace novel ni...
tau ape somi jawap ??



" Hukalohhhhh...kalau khatam quran 3 kali dakpe jugok..ni khatam novel takdok pekdah langsung...."



Dengan perasaan bercampo baur, mama lari-lari anak sambil pekup-pekup muka keliling rumah.... malam tu terus bukak quran baca... huhuhu


ni link kat youtube yg ai dapat... tp taktau ler menjadi ke tidok bila dah adaptasi ke drama ni...


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Nh-mSpar92A#at=549

Selasa, 6 Ogos 2013

Selamat Hari Raya 1434Hijrah = 2013

uishh...dah dekat2 sangat raya...
 
bagi ai, masa nak sambut raya ni perasaan best lain macam skit..nanti dh masuk raya ke-dua..perasaan best raya tu hilang dahh..jadi rutin normal smula...
 
well, i cuti lama gak, nak rehatkan diri kat rumah disamping kalau2 kawan2 nak mai beraya boleh laa..
 
hari rabu baru start keje, my bos lak hari selasa baru stat keje..jadi sehari tu my bos kene independent laa ye...hihihi..
 
taun ni ai memang teringin nak beraya di terengganu dlu which is sblum2 ni memang balik beraya di rumah my MIL dulu..so tahun ni, sebelum puasa lagi, tahap keinginan nak raya kat sini sangatlah tinggi...
 
rupa2nya ada hikmah nye... mandangkan family my brother sedang mengalami satu musibah di mana anaknya skrg dlam rawatan PICU, hospital k.trg... so, abang aku ofcos beraya dalam sepital tahun ni.. kesian memang kesian..tak ada ape boleh bantu sgt cuma harap dpt menggembirakan dia saja.. dan berdoa agar anaknya diberi kesembuhan dan kesihatan baik yg berpanjangan... mummy harap adik cepat baik ye... muahhhh...
 
so esok ai dh start cuti..hehe..kemas rumah skit...
nak prepare makanan tuk pagi raya...kalu sempat pergi hospital kejap..
ai ade tempah satay, nanti mlm raya tinggal nak bakar..tu keje laki2 r kann..hehe
 
 
 
DI KESEMPATAN INI, AI DAN KELUARGA NAK UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA
 
MAAF ZAHIR DAN BATIN..
 
 
 
harapnya coretan ai selama ni takde mengganggu perasaan sape2..kalau ada maap laa ye..dah nama belog ai...sukati ai je nak taip..hehe
 
 
 

Ahad, 4 Ogos 2013

Kisah Ben 10 dan Tepung Pelita Raya... ;)

 
Hari minggu yg last sblum raya, janji nak pergi beli kasut raya kat darwisy... malam tu dh remind masing2...jgn telajak tido sb nak keluar awal pagi2, kang jalan sebok, parking susah tak pasal2 papa cetummm...hehe
 
si anak dah banyak kali pesan kat mama, nak beli kasut ben 10 yang boleh jadi camni2 bla bla bla bla... aisshhh bila lelaki camtu plak ekk.. kalo pempuan cemane laa layan krenah anak2..kahkah..
 
sampai kedai tu, orang dah berasak...aku ase awal dah time tu kul10 pagi...deorang ni betolak dari rumah kul brapa...hakhak.. tak buang masa terus pergi area kasut kanak2 laki.. tak de la banyak sgt pilihannya tak delah sikit sgt pilihannya...
 
eceli mama ni nak beli sandal saja...malas kasut2 ni..dh tau memang tak pakai sangat, last2 ujung taun ni dh tak muat..beli yg besar terlebih kang longgar sgt plak..lagipun senang kalau pakai sandal ni kan...
 
boboiboy dh nampak kasut yg dia berkenan terus dia ambik... Ben 10 jugak ade lampu lip lap lip lap kat bagian atas kasut..bila bejalan kuat2 skit lampu nyala ala2 lampu disko...iskkk dah puas kita ni tunjuk yg lain, patern yg semart ala2 converse tu..tak nak..tunjuk yg sandal ada lampu jugak cuma bkn Ben 10 tp superman pom tetap tak nak... nak yg tu je...
 
malas nak bertekak2 dlm kedai org..sambar je..pastu beli selipar satu pom Ben 10 juge ye...
 
 
 
nilaa rupe nye... kalau tak pakai siap awisyy... ni raya taun depan karton ape laa plaknye...
 
mama pom denki nak slipar lip lap juga ye pa...hehe...
 
tp tak boleh beli heel...flat saja janji slesa kaki ..
 
 
Selesai bab beli selipar raya...
 
 
bab buka puasa.. ai ni serabut mata tengok daun pandan tumbuh kemain lebat ekkk... lelok je duk berkampong dgn ramainya, sewa tanah tak bayor...
 
jadi ai mintak somi tolong nak buat tepung pelita hari tu juga..hekhekhek
 
tepung hijau dh beli...yg putih tak jumpe jadi guna santan dgn tepung beras saja...
 
encek somi sila tlg buat kerongsong kuih tu...ai nak yg elok2..tak nak yg belubang2... mesti cantekk walopom mulot ai je nak makan pom..kahkahkah..
 
ni kali kedua buat..kali pertama dlu aku buat mcm tak sedapp...hahaha... kali ni dh sedap.. cuma yg hijau tu agar lembek skitt..tp still sedap boleh dimakan sesedap rasa...
 

ni baru tuang yg hijau..sambil tunggu dia keras skit ai gi masak yg tepung putih tu plak...








tadaaa.. ni laa rupenyaa...ada bocor skit2...yg first round buat kerongsong cantik je papa buat..second round dia dah stat bosan kaann.. muka pun dh ala2 cek mek molek...  kuikui...
 
eh pasan x, dah dekat2 nak habes pose ni... perasaan malas nak masak tu berleluasa..mula laa dtg berpusu-pusu napsu mengidam nak makan mende tu nk makan mende ni... somi ai, bila tanya nak makan ape ... mee goreng basah, kuey tiow rebus, char kuey tiow... aikkkk cemane ni org tekak budu tanak makan nasik... ke dh boring nasik yg mama masak hari2..hehehe

try laa buat kuey tiow rebus special arini... hehe..apelagi pakcik google cepat kasik resipi...

Rabu, 31 Julai 2013

lagi Tujuh hari nak raya....1434Hijrah

 
 
Mcm lama je tak bagi terliur tekak apload gamba masak2 kan?? hehe... eceli, ai ni dah jemulaa ambik2 gamba...perut lapar gilak time tu..tak larat bangun nak ambik gamba masak2..
 
lagi 7 hari nak raya... kenape taun ni aku tak pasang lagu raya kt pc..hakhak... malasnye...entah tak rase sangat, persiapan raya taun ni ala kadar saja,..sorry ye awisy, mama mcm xbrape ade mud raya2 ni..kasut raya tuk awisy tak beli lagi..siann kann..takpe sempat lagi kita gi ye...
 
 
aritu kata nak buat nasi kerabu kan..aku tak buat pom..hehe..bila google resipi banyak plak kekdahnya... ai ni masuk dapo kul6pm.. sejam nak siap semua tu memang tidok ler...
 
takpe ai dah nampak macik kentin opis ai ada jual nasi kerabu thai..nanti kita gi beli..wakaka...
 
 
semalam ofis ai ada buat buka poser... sbelum2 ni kitaorg booking kat mana2 kedai, pastu gi je makan kat situ..tp kali ni kitaorg ambik catering, tempah makanan utk bape org then buat buffet... lagi murah dan makanan banyak..
 
so, untuk mama buyong mcm ai ni haruslah makan banyak kan...agak2 sendat seluar tu...kahkahkahh...syaitooonnn... jadi ai cadangkan taun2 depan buat camni je..dripada bayar gi makan kt kedai yg lauk2 cukup2 makan saje..
 
 
 
*pic adelah ai campo2 gi copy paste kat fb my prennn nurtiha che wail kikiki
 
 
ni kami semua...org lain semua duduk2 skali dgn family..ni aku anak duk depan, aku duk hujung, somi duk blakang (stok2 kaki panjang)..


 ishhhh sian lak anak mama duk sensorang...okey mama gi jadi kanak2 kejap2..:)


kebetulan juga my opismate sambot anniversary perkawinan beliau semalam.. wife beli kek nk suprise husband...husband tak surprise...kahkah..memang org laki ni kann... kot ye pun buatla terharu lap2 air mata gitu... tgk ai baca nobel, dlm nobel tu kemain romentik laki2 nye.. ada someone bisik kat aku, eh shiha tak dapat adiah ke...aku jawap.."dah ade besar gedabak, volkswagen Golf.."...hahaha..sebok je nak tau...

 
ni femily nye..yg adik tu sama baya dengan awisy, tp suka tgk dia makan..memang pemakanlah..hehe



ni meja kami...mentare mak bapak zara nak gi ambik makanan..ai main2 lah ngam dia... kemain aku ckp "zara senyommmm cepatt, senyommmm...senyommmm luas lagi.."..hahaha



sekali dah senyummm time dah ketik tu dia pergi tgk sebelah... ishhh adheekk ni tak sepotimmm...



menu 'hot' kebabommm... kambing golek with brown sauce.... aku memula gi ambik mende ni..masa tu org tak ramai, ke org tak prasann ade mende ni...ni masa ni ramai dh kerumun duk mencobek kambing... sangat sedap nak2 cicah sauce dia tu..tp kalau sapa yg tak suke, kuat juga bau kambing nye..menusuk lobang idung juga laa...hehe...
 


ni yang ai ambik semalam... bila dh makan semua..masuk air...aku bangun dari kerusi terus perut jadi 9 bulan...hakhakhak...
 
abis citer iftar semalam...ni hari ni , mende laa nak masak ekk... malasnya nak google resipi...huhuhu...

Isnin, 29 Julai 2013

ketidaksempatan bersahor....

 
 
 
Huhuhu...
 
20 Ramadhan 1434H... hari yang tidak mahu terjadi..terjadi juge bulan pose ni..setiap tahun mesti ada sari atau dua hari kena tak kejut sahur...
 
sempat jamah kurma 3biji dan minum air masak... tu je...
 
harap2 dpt tahan sampei petang...
 
petang ni pun tak pasti nak masak ke tidok... tahap kemalasan tu tinggi jga hari ni...
 
ai ni mcm teringin nak makan nasi kerabu... nak beli mcm tak berapa padan...
 
ade ke erk resipi2 yg mudah2 tp sedap...
 
wawawa... takat 20 ramadhan, ai 3 beranak masih lagi dpt bertahan dari membeli juadah di bazar..hehe.. aku dh denga banyak org komplen makanan tak ok...
 
semalam aku benti tepi jalan otw nk balik keje, beli air cendol..pastu tgk onde-onde mcm sedap n baru je... ambik satu...
 
sekali masa buka puasa terkam onde onde tu... makan satu, makan dua..n makan tiga... tiga2 aku makan takde air nisan pom dalam dia...
 
kut ye pun nk jual gitu, inform laa customer awal2..onde2 tanpa air nisan... tu yg aku malas gi beli2 kat bazar... xlarat2 aku bia masak sendiri la drp sakit hati kannn...
 
jum weh google resipi nasi kerabu... buat ayam bakar / ayam berempah..sedappppp :)

Rabu, 24 Julai 2013

Al-kesahhh Terawikh Ramadhan 1434H

Ai ade beli bunge api kat boboiboy..saje kasi ade suasana raya kan..ni tidok, dia punya soklan tetiap hari, "mama, bila kita raya?"..kenapa puasa kena 30hari?...
 
pastu adalaa masa gi beli kuih kat bazar papa ade beli mercun bawang... tu je..
 
lepas siap kemas berbuka pose..layannn laahh dia nak main munge api..
 
 




Dlu masa zaman kanak2 ai.. kalau main munge api ni..memang sampai abis ke batang dia.. sb payahnye nak ke buleh... ni boboiboy..bila pasang munge api separuh pastu dia lempar atas tanah siap pijak2 sampai padam  api... alahaii.. takde dah nak buat pusing2 sambil nyanyi lagu raya... duk pegang gitu pastu gi bakar daun pokok... very not kampunglaa anak mama ni... hehe...
 
gi papa ajar skit anak cara main munge api cemane...



haaa tengok cenni laa org main munge api...  eksaited boboiboy... hahaha..



lepas siap main bunge api, siap2 gi terawikh... ai ni bukanlah tetiap hari gi terawikh..tgk atas kemampuan..rasa tak larat sangat, tak pergi laaa...hehe
 
semalam ai pergi ade macik sbelah tanya aku.."duk mane mek?.." "duk area depan nun, depan rumah Moklah.." "ooo.. dah mek blajar mane?"... "ehh dok blaja, khije dahh hehehe"... "ooo, dah duk ngam mak ayahlaa?"... "eh dok, kawin dah..duk umah sndiri"... sambil sengih "ehhh, ingat dok kawin lagi"...
 
hahaha...perut ai besar gak..maybe macik tak pasan kot... positif positif positif....
 
Si darwisy plak... awal2 terawikh, dia ikut papa semayam...pastu dia jumpe geng... haa ape lagi.. aku tengah semayam dia boleh intai ikut kain penghadang lelaki dan pempuan tu..duk panggil mama, mama, mama...ishhh geram tul... malu macik2 duk sengeh je..aku duk saf depan.. nak duk belakang, pasainya bila aku sampai surau..macik2 pakat penuhkan saf belakang2..yg depan skali kosong,,
 
alahai, nasip dia tak buat bising2 dlm surau tu... sambil smayam, doa harap2 tok imam cepat2la baca..takut anak gi kacau orang.. hehe
 
malam ni taktau lah cemane...
 
eh, resipi korang masok harini? aku hajat nk buat eskrim goreng..wakakaka...harap2 jadi...

Selasa, 23 Julai 2013

Jum dera peruttttt....


 Salam Ramadhan....

Berapa hari dah kita tak dera perut?? hehe..

Aku bila kemalasan nak transfer pictures camni r jadi nye...

takpe2 ni ai dah transfer, meh terjah makanan2 sampei terliur...kalau tanak terliur tutup mata..
 
 
 
Entry dimulakan dengan gamba kueh... :) 
 
 
 
 Iftar 8 ramadhan..
 


tengah2 masak tengtibe beby rasa nak makan karipap lahh (cewah sabit kat beby ye).. somi stat moto gi beli dgn boboiboy...sampai sana, boboiboy rengek mintak kuih telinga kera tu...kahkah..pastu  bukan makan pom..mintak je lebih boboiboy ni.. dia skrg sah2 gi mane2 mesti ade je mende dia mintak2 nak beli... ngade ek..


Pastu ai di dapor tengah masak ayam halia... walopom nampak tak berapa nk sedap, tp bia, aku nk cakap sedap gak..hehe...:)


 
Pucuk paku goreng dgn squid...pucuk paku ni  adik ipar aku kasi masa balik kampong aritu..dah banyak sgt dia bagi, letak lam plastik bungkus elok2..memang tahan lama laa.. hehe


daging dendeng..ntah cemane eja..member aku kasi katanya makanan ni asal daripada indon.. mak mertua dia buat, mak mertua dia org indon...asalnya kering je, then, aku tambah air skit, masak smula sb agak keras jd sakit gigi aku...huhuhu
 
 
 
Iftar 9 Ramadhan...
 
hari ni ai ada makan2 buka pose dgn opismate...diorang mai umah ai..pastu ai masak serba sikitlaa... hati teringin nak makan daging singgang kelantan... jadi pagi2 tu pesan siap2 kat somi suruh kuar kejap gi beli daging + tulang rusuk...


masa balik rumah ada teringat buah mangga ada kat pokok 4-5butir... aku bungkus siap dgn surat kabar takut kena makan burung... jadi ajat di hati buat kerabu mangga...


mandangkan ayam golek jual mahal ngam aku tahun ni...aku bakar sendiri, buat rempah sendiri...puas hati...tp tak berapa puas, sb bila bakar dia jadi kering..tak besshh sangat....



haa ni daging singgang... minta somi beli tulang 1/2 kilo, daging 1/2kilo = 1kg laa kann... tak silap aku kat kelantan aku tgk aritu rm25 skilo..kat trg ni rm24sekilo... pastu t/hari call somi tanya dah beli daging ke, berapa ringgit? somi kata RM15 hinggit.... hahhhh... biar betul... tp memang betul..daging sgt comel, lemak tak banyak dan cepat empuk...


oleh kerna, 3orang kelantan, aku sorang je teganu.. jadi kita sediakan masakan kampong..ada budu dgn sayur2 yg dicelur...tgk member aku tu rapat mulut..telan ailior ngadap lauk... kahkahkah...
 
 
 
 
Iftar 12 Ramadhan...
 
main langkah2 je kannn...
 
hihi..eceli..hari minggu tu aku bukak pose kat umah mak aku dgn umah abg aku..jadi malas ehh ambik gamba... eh ni kat umah sendiri, aku amik gamba..somi ai dah pandang2 ni. mesti nk ckp "eleh masak sendiri, sendiri amik gamba..." hehehe..tp takkkk somi tak kate gitu..somi pandang2 je... :)
 
tu yg terus langkau gi 12 Ramadhann..


tu relax je somi ai...ai duk sebok2 buh lauk hidang lauk... memang saje suruh dia main game..takpe2.. abg gi main game, bia ai buat semua... ke lautan api sanggup ku renangi, gunung sanggup ku daki kann...haha

 
ni ai nk msak percik ikan keli... rasa dan tekstur tu memang jadi..tapi kaler mcm lain je aku tgk..hahaha... pehal kuning ekk...dh mcm lemak cili padi aku tgk... ikan keli tu aku bakar dlu..pastu buat kuah percik...

 
sekali lagi aku buat ayam bakar..yg aritu tak puas hati..sb kering...haa ni nampak oily skit kannn... masa tgh duk bakar...aku ambik serai yg dititik..pastu campo bahan perap dgn minyak dan madu.. pastu sambil duk bakar2 aku sapu laa kat ayam tu...haa...byk ketul aku ratah...
 
 

 
 

last skali masak cendawan dgn sayur teneyy... haha... pe mende ek nama komersil sayur tu..aku xtau, nak google malas..
 
hari ni punya menu masih tak tau..biasanya sblum thari aku dah tau nk masak ape... haisyyhhh dlm kepala ni duk mikir nasi arab..bestnyeeee kalau buka pose nasi arab huhuhu... jum irina sairah moh kita makan nasik arab..

Ahad, 21 Julai 2013

21 Minggu.... tadaaaa..

 
 
Haaa... dah 21 minggu... secara keseluruhannya mual, muntah, penat dah hilang...
 
Masak rajin, kemas rumah rajin, sapu sampah rajin, basuh baju rajin...semua rajin... tp keje ofis banyak aku tensengg...hehehe
 
beliau agak kerap menendang2...lepas berbuka pergi terawikh, mentare duduk baca doa tu aku dah se'ehh kemain...makan nasik banyak ke air banyak ke baby yg besar? huhuhu..
 
minggu lepas doc ada scan, then kena repeat scan pada oktober ni.. sb EDD aku berubah totally..jadi awal seminggu dari tarikh sebelum ni...so, doc suruh aku scan semula nanti...
 
ni kalau tanya kat papa, ce teka beby dah berapa weeks?.. jawapan biasa dia 'tak tau'... suweett kan somi somi ni...abam awisy lak...dah kurang eksaited kalau cerita bab beby..haisy mcm jelesss je..time dia tak puas hati, memang dia nak pukul perut..alahai abamm ni....
 
untuk bakal2 ibu,..ni nak share doa utk baby dalam kandungan..walopom boleh google, aku nak tepek gak... hehe
 
 


DOA ANAK DALAM KANDUNGAN

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudahdan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"

Khamis, 18 Julai 2013

9 Ramadhannn..

 
 

 
 
Hai uncle2 and untie2...
 
berapa hari dah tak siar gamba makanan terliur?? hihihi... ai adelah sebok skit dengan kerja2 di opis + terpaksa handle 1 kes (perjalanan) propeser yg cerewet..ai tobak dah rasa tanak dah buat macik ni punya... aku as a secretary kena laa jaga jugak networking dgn travel agent kan... ni tak macik ni sukati dia je kejap gini kejap gitu...bulan2 pose ni jadi menyampsss jugak ler... hihi opssss... bleber lagi...hehehe
 
Abam darwisy minggu ni demam lagi... aku ni dah naik hairan, pesal la asyik demam je..memang laa dia ada tonsil..tapi takdelah kerap sangat mcm ni... semalam dia pergi sekolah sb dah kebah, pastu aku sendiri pergi ambik thari tu, bila sampai kat kelas aku pegang tangan dia sejuk ketorr..jenguk kat kelas, cikgu pasang econ... oh my, aku dlu masa skoloh jgn kata econ, kipas pom dok cukup..kepanasan duk dlm kelas.. sampai kat rumah ummi, aku rasa badan dia dh jadi panas semula...aishhh tak boleh jadi..tak hantar pun ke taska, ajak dia gi ambik beg aku kat opis, then, balik rumah rehat...
 
Pagi ni pergi skolah sb dia dah okey, aku bawak bekal baju sejuk and dah pesan kat dia kalau cikgu pasang econ awisy pakai baju ni sb awisy demam..hantar kat kelas tadi pun aku bagitau cekgu..cekgu kata "a'ah memang pasang econ pun, tp takdelah kuat.."... yelahh siann cekgu panas peloh2 ketiak ngajar budak2, ade econ kene pasanglaa.. :)
 
hari ni menu bukak puasa aku dah google, haha,....balik awal hari ni nak masak cepat2 sb ada potluck2 dengan member2 opis kat ghumah ai...jenuh ai mencuci rumah semale... :)..
 
nantikan i hapdate menu2 yg kami sedia ekkk.... :)

Isnin, 15 Julai 2013

Eh..ehhh... ehhhh...pandai sangat dia...

Bersiaran lagi ye kita hari ni...
 
sebelum kita mengecurkan air liur ai nk tepek statement sinar harian hari ni..yg agak femes kat FB pasal kenyataan seorang menteri yang menyuruh kita elak makan ayam kalau harga naik...
 
tak pasti betul ke tidok dia cakap mcm tu..entah2 maksud dia lain berita faham lain...
 
jadi bagi ai.. kita pikir positif saje laa... inisiatif masing2.. nak boikot ayam ke hape... kang asik duk beli daging gara2 boikot ayam naik pulak kadar pesakit darah tinggi kat mesia ni.. pastu boikot daging plak.. last2 beli ikan... eh eh eh..ikan pun nak masuk bot jugak naik harga alasan sb dekat2 nk tengkujuh ni cuaca tidok menentu tak berapa selamat ke laut...
 
pastu makan roti saje lahh... eh kilang gandum pun terpaksa up kan harge roti sb dah banyak permintaan, staf kena keja lebih masa, ot kena bayar..
 
 jawabnya tiada kesudahannn...
 
jadilah lagu bangau oh bangau...
 
 
tu sajelah beleberan makcik pade pagi ini...jadi makcik taknak merosakkan mood kecur air liur kita pada pagi ni jum kita terjah resepi semalam... hehehe...
 
 
 
5 Ramadhan...
 
Thari ada tokey ikan datang kat opis bawak lauk basah ( kerlas ye..ai tak perlu bermandi peluh pergi kat pasar dah skrg..pasar dtg kat opis aku) hihihi... ai memang blank tak tau nak masak ape.. then terpikir..cik abe kesayangan nk makan kari ikan merah...

 
 tadaaa... aku beli bahagian kepala tu dpt laa 3potongan... = RM13 yakni sekilo RM26, aku rasa mcm murah..tp rata2 kata mahal...aku memang bukan kaki pasar jadi taktau laa...kikiki



kat tokey tu jugak ada kerang...kebetulan..memang masa kat kampung aku ada cari tp takde.. mandangkan aku sblm ni ada kes HB low (pregnant case) dan hari ni aku ada chek-up...so takutlaa bulan2 puasa ni hb low... banyak gak aku ratah smalam...harap2 maintain hb aku wawawawa...


ni roti john... aku tak buat..adik aku beli... takat 5ramadhan ni tak jejak lagi kaki kat bazar...sedaplaa..oleh sb kekenyangan aku mkn satu saje....

semalam sambung gi terawikh..naik moto 3 beranak..sekali dlm 100m nk sampai surau aku rasa lain mcm..mcm naik kuda... hahaha..rupe2nya tayar moto bocor... siap tanya "eh abang dok pam ke tayar ni"... sb masa hari pertama puasa aku naik moto dah rasa lain mcm..dah pesan suruh pam...
 
so balik terawikh tu kitaorg jalan kaki jelaa... nasip nasip....hari ni dera dia masak lak...i nak rehat, kaki cramp...:)