Jumaat, 20 Disember 2013

Prolonged Jaundice

Salam..

ai nk kongsi sikit pgalaman dan pgetahuan psal baby jaundis..harapnya sesape searcg jaundis boleh baca ni.

ok.. my second baby ni kena prolonged jaundice. .jaundis disebabkan susu ibu..pgetahuan aku zero..ank 1st kena bila kita kerap df makin trun..tp yg ni tak makin naik..

hari ke4 paling tinggi bacaan jaundis iaitu 333.. dan kna admitted..nurse bg surat sruh pergi kat bhagian kcemasan hospital..

namun disebabkan ai mgalami pgalaman dan karenah birokrasi smasa bsalin mjadikan ai sgt gerun dan malas g spital..

jadi I bgtau misi nk pergi swasta saje..tp misi mcm tak brapa stuju dan sruh ai pergi spital jgk utk rawatan fototerapi anak.

tp bila bwk beby ntah tibe2 terdrive kt klinik swasta hehehe dan masa tu terus warded anak kt situ.. urusan daftar masuk ward sgt mudah dan cepat.. :) ( xperlu tunggu misi misi duk borak2 sama sama dia sambil duk mkn laksa)

So, duduk semalaman..esoknya I g tgk nurse kata dh turun 210 kalau ikut dh boleh blik..tp klinik tu x berapa recommend bg balik tkut naik smula..but my husband nk bwk blik jgk.. keluar lah tghari tu..


 Ni lpas keluar ward dgn bacaan 210.. tp hati aku ni mmg xsedap dh..sb nmpok mcm xde mende2.. muka, mata still kuning even dia dh dsusu ibu dgn kerap sejam skali..

esok bwk pergi klinik swasta tu smula tuk ambik bacaan.. dh jgka naik pulak jd 322..sedihnye ai mase tu toksah kate.. terus warded..n ai nekad bg anak warded 2mlm bia btul2 trun kuning dia...

lpas 2mlm..klinik call kta anak dh bole discaj bacaan trun jadi 110.. suka nya ati masa ni..trus siap2 g ambik anak.. aku xkesoh dh program lawatan misi klinik kesihatan utk cek ai n baby... sampai byk kali missed. .misi dtg rumah ai takde..

 Ni rupe beby lpas keluar ward..takde kuning2 dh..comel je..xtido sgt dh..ai memang df je dia...lpas 2hari kena g check bacaan jaundis lg..

Bacaan jaundis dia naik plak jd 150 xsilap..pastu rutin harian kna pergi cek bcaan tu..sampai hari ke14 jaundis dia 168..
so doc kata kna ambik darah kt tangan n urine..utk cek fungsi hati dan buah pinggang..

masa ni aku dh pasrah dan redho saja..

last2 pergi klinik masa 28hari..review result dia semuanya normal..alhamdulilah

Ni pic lpas takde jaundiss...sehat walafiat tapi..... hmm dah start asyik nk nempek je dgn ai...ai bangun je nk g toilet k ape msti budak ni sama sama eheek eheekk...alahai.

Ok now nk bgtau tip utk hadapi jaundis yg panjang camni..utk ibu2 muda like me cewahh..yg takde pglman sblmni k.. hehe

1. Jangan panik teruskan myusu..
nampak muka n badan anak merah/kuning tu tanda jaundis laa..tp nk tau bacaan kna cekkt klinik..tp ibu ibu jgn panik sb biasa misi dtg rumah tgk ank kuning bukan nk bg kata2 smangat k ape..jgn gabra tp jgn pulak sambil lewa..yg pling penting kna pantau jaundis dlm 2 minggu petama tu.lpas tu kna stiasa df je ek..biasa ank jaundis suka tido myusu pun kjap..so maybe dia hnya minum dusu mula2 cairlaa kan..xsmpat msuk susu pekat..dia dh tido..

2. Cuba search/google maklumat pasal jaundis..baca and study sikit.. misi yg dtg umah dia takde nk citer pasal jaundis..ada brapa jenis jaundis..apa yg perlu buat after 14hari ank jaundis...jd kna pandai2 sdiri cari..byk petua2 org bg suruh bg itu ini utk turun jaundis. .haa yg ni bgantung pd anda sdiri nk bg k tak..masa ni pgetahuan tu pnting..mcm aku smpat titik air anggur hitam dgn bg air zam zam..tu pun xturun pun bacaan jaundis. .jadinya just biar je turun sdiri dgn df saje. Cuma I ade beli esp shaklee tuk pekatkan susu..entoh ler..pekat k tidok.pastu minum susu anmum..tu je..bg ai badan ibu tu kna sehat bru bleh supply zat2 tuk baby..

3. Sokongan keluarga esp suami penting sgt..waktu ank jaundis kita akn sedih, down, serabut, dan mcm2..tp jgn layan sgt cuba byk bckp dan bcrita serta bkongsi dgn suami, adik bradik, dan kwn2..berzikir pun bagus..terapi minda yg terbaik.

4. Bertawakal kpd Allah..mungkin ktentuan Allah di ats apa yg berlaku..mungkin diberi kesusahan pd saat ni tp diberi kmudahan di hari kmudian..moga2 anak kita jadi ank soleh..

Jadinya bg ai lah..org kate msa pegnent minum susu kambing xnk bg ank jaundis. .aku minun gk yg fresh lg..tp ank kna jgk..cuma ada kwn kta msa pegnen mkn laa sayur yg bkhasiat byk2.. tu mcm aku stujula..and dlm minggu petama pantang tu cuba mknan bkhasiat..jgn stress..minun air suam byk skit..(tp aku takut mnum air byk msa 1st week tu sb nk kencing skit bila kna air dkt luka jahitan..huh azab nye..)
Jgn ikut mcm aku ni..

kalau anak pramatang mmg kna jaundis jgn risau.hehe.member aku ank dia lahir 34weeks kna jaundis smpai 3bulan..tp ank ada msalah hati..lpas mkn ubat hati pakar bg..sebulan dh baik hati dia..alhamdulilah.

ehmm ape lg ek nk bgtau..takpelaa nti klu ade lg aku buat part 2 plk hehe...

Rabu, 18 Disember 2013

Thaqif 1st entry

Muahahaha....lama gila xnulis blog... rase mcm xwujud dh..

hihi..ekceli I dah slamat mlahirkan seorang putera kedua...sebulan yg lalu...sbulan bru kasitau...

byk sangat dugaan semasa dan slpas mlahirkan adik ni..
Ni pun ai sempat apdate guna phone. .sambil budak kecik duk nempel sbelah..
dia langsung xboleh xde bau mama..aisyyyy nk gi toilet pun payah...

jum kenal ngan budak kecik...


 Nilaaa rupanya...1st day lepas masik ward sempat amik pic dia...pipi kemain gemukk..

 Yg ni slepas beberapa hari...abang asyik nk adik tido ats dia..adik memang suka sgtlahhh..masa ni jaundis ada lg.. ank yg kedua ni kena prolong jaundis...byk kali aku nangis mikirkan jaundis dia... nti I buat entry khas pasal jaundis ye..

 Yey...semua tido rapat2 dgn saya...mmg saya suke sgtlahh..cemane nk duk nursery ni adee─Ěk?

 Jaundis dh hilang...jadi masa utk berpe'el pulak...
Suka sgt adik..dia dh start perhati bila kita bckp dgn dia...

Ape nama adikkk ni??


Ismi : Muhammad Thaqif bin Mazlan..

Nk pilih nama ni ambil masa 1minggu..g daftar pun lmbat..serabut dgn jaundis yg tinggi sampai tak pikir pun nama anak..hihi..papa nk pulak nama Baihaqi... comel tu comel..tp bila ingat mcm segan je nk taruk nama tu..hehe

Rupa2 papa duk aim nama pmain bolasepak singapore Baihaqi Kazzan ke ape ntoh name...

Iskkk papa ni...

Rabu, 11 September 2013

11 September 2013 : Selamat Hari Lahir Sayang!!!!

Hari ni genap lah anakanda Muhammad Darwisy Mazlan berumur 5 tahun...
 
Hari2 mama doa kan yang terbaik untok anak mama ni...
 
Tahun2 sebelum ni tak ada buat birthday party ke ape sambutan pun..just beli goodies then bagi kat taska dia... last year i tempah cup cake boboiboy.. tahun ni last minute plan, mama tak sempat nak order.. org yg buat cake pom tanak ambik... huhuhu..
 
cukuplah sekadar kita celebrate makan2 kat kedai ye.. malam ni ummi kata nak banjer awisy Kepsi...
 
tahun ni baru dia paham skit bila cakap 11hb semilan tu birthday day, dari segi pemahaman dia..masa birthday dia akan dpt hadiah balut dlm ketas2 cantik dan ikat reben..sebelum2 ni kalau bagitau bithday dia, dia buat dunno jer.. kikiki
 
so semalam adalaa preparation skit untok kawan2 dia kat tadika dan taska..
 
 
 
 
 



budak menyebok jugak nak bungkus...last2 dia tukang letak mama tukang stapler...



 
 

pesanan untok anak mama :
 
sayang, mama takde hadiah hebat2 nak bagi sayang..cuma mama mampu jaga dan doa sayang setiap hari... lagipum sayang tiap kali gi kedai tiap kali tu kan dapat hadiah mainan.. hehe.. moga sayang jadi anak yg baik, soleh, beriman, pandai dan mendengar kata...tu je...

Rabu, 14 Ogos 2013

Jodoh itu milik kita...insyallahhh..


Masih dalam mood raya??... hehehe.. ai pum... tengtibe rase cam tak cukop cuti raya pat hari...

eh tu pum my boss pagi ni buat2 tanya..ehh masuk dah arini... saja kann..

time raya2 ni..ai tidok sempat menyempat pom nk layan tibi sangat..sb kalau kat ghumah buka tibi mesti di konker oleh boboiboy dengan cenel 611 / 617... kalau papa pegang remote tibi.. mesti discovery cenel atau 801...

mama tengok kipas je kelipah kelipah... hehe

tapi ade satu iklan ni tertengok ade drama baru iaitu Jodoh itu milik kita... eceli ni novel sbenarnya.. dan merupakan ant novel kesukaan ai...

ni rupa kulit depan dia....




Jadi iols rasa mcm tak sabar nak mentengok citer ni... setiap hari ISNIN jam10malam..tibi berapa ekk.. entoh ler...haha..lupa dahh

semalam bagitau papa... setat minggu depan ari isnin jgn kacau cenel mama nk tgk drama novel nim... mama siap khatam 3 kali bace novel ni...
tau ape somi jawap ??



" Hukalohhhhh...kalau khatam quran 3 kali dakpe jugok..ni khatam novel takdok pekdah langsung...."



Dengan perasaan bercampo baur, mama lari-lari anak sambil pekup-pekup muka keliling rumah.... malam tu terus bukak quran baca... huhuhu


ni link kat youtube yg ai dapat... tp taktau ler menjadi ke tidok bila dah adaptasi ke drama ni...


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Nh-mSpar92A#at=549

Selasa, 6 Ogos 2013

Selamat Hari Raya 1434Hijrah = 2013

uishh...dah dekat2 sangat raya...
 
bagi ai, masa nak sambut raya ni perasaan best lain macam skit..nanti dh masuk raya ke-dua..perasaan best raya tu hilang dahh..jadi rutin normal smula...
 
well, i cuti lama gak, nak rehatkan diri kat rumah disamping kalau2 kawan2 nak mai beraya boleh laa..
 
hari rabu baru start keje, my bos lak hari selasa baru stat keje..jadi sehari tu my bos kene independent laa ye...hihihi..
 
taun ni ai memang teringin nak beraya di terengganu dlu which is sblum2 ni memang balik beraya di rumah my MIL dulu..so tahun ni, sebelum puasa lagi, tahap keinginan nak raya kat sini sangatlah tinggi...
 
rupa2nya ada hikmah nye... mandangkan family my brother sedang mengalami satu musibah di mana anaknya skrg dlam rawatan PICU, hospital k.trg... so, abang aku ofcos beraya dalam sepital tahun ni.. kesian memang kesian..tak ada ape boleh bantu sgt cuma harap dpt menggembirakan dia saja.. dan berdoa agar anaknya diberi kesembuhan dan kesihatan baik yg berpanjangan... mummy harap adik cepat baik ye... muahhhh...
 
so esok ai dh start cuti..hehe..kemas rumah skit...
nak prepare makanan tuk pagi raya...kalu sempat pergi hospital kejap..
ai ade tempah satay, nanti mlm raya tinggal nak bakar..tu keje laki2 r kann..hehe
 
 
 
DI KESEMPATAN INI, AI DAN KELUARGA NAK UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA
 
MAAF ZAHIR DAN BATIN..
 
 
 
harapnya coretan ai selama ni takde mengganggu perasaan sape2..kalau ada maap laa ye..dah nama belog ai...sukati ai je nak taip..hehe
 
 
 

Ahad, 4 Ogos 2013

Kisah Ben 10 dan Tepung Pelita Raya... ;)

 
Hari minggu yg last sblum raya, janji nak pergi beli kasut raya kat darwisy... malam tu dh remind masing2...jgn telajak tido sb nak keluar awal pagi2, kang jalan sebok, parking susah tak pasal2 papa cetummm...hehe
 
si anak dah banyak kali pesan kat mama, nak beli kasut ben 10 yang boleh jadi camni2 bla bla bla bla... aisshhh bila lelaki camtu plak ekk.. kalo pempuan cemane laa layan krenah anak2..kahkah..
 
sampai kedai tu, orang dah berasak...aku ase awal dah time tu kul10 pagi...deorang ni betolak dari rumah kul brapa...hakhak.. tak buang masa terus pergi area kasut kanak2 laki.. tak de la banyak sgt pilihannya tak delah sikit sgt pilihannya...
 
eceli mama ni nak beli sandal saja...malas kasut2 ni..dh tau memang tak pakai sangat, last2 ujung taun ni dh tak muat..beli yg besar terlebih kang longgar sgt plak..lagipun senang kalau pakai sandal ni kan...
 
boboiboy dh nampak kasut yg dia berkenan terus dia ambik... Ben 10 jugak ade lampu lip lap lip lap kat bagian atas kasut..bila bejalan kuat2 skit lampu nyala ala2 lampu disko...iskkk dah puas kita ni tunjuk yg lain, patern yg semart ala2 converse tu..tak nak..tunjuk yg sandal ada lampu jugak cuma bkn Ben 10 tp superman pom tetap tak nak... nak yg tu je...
 
malas nak bertekak2 dlm kedai org..sambar je..pastu beli selipar satu pom Ben 10 juge ye...
 
 
 
nilaa rupe nye... kalau tak pakai siap awisyy... ni raya taun depan karton ape laa plaknye...
 
mama pom denki nak slipar lip lap juga ye pa...hehe...
 
tp tak boleh beli heel...flat saja janji slesa kaki ..
 
 
Selesai bab beli selipar raya...
 
 
bab buka puasa.. ai ni serabut mata tengok daun pandan tumbuh kemain lebat ekkk... lelok je duk berkampong dgn ramainya, sewa tanah tak bayor...
 
jadi ai mintak somi tolong nak buat tepung pelita hari tu juga..hekhekhek
 
tepung hijau dh beli...yg putih tak jumpe jadi guna santan dgn tepung beras saja...
 
encek somi sila tlg buat kerongsong kuih tu...ai nak yg elok2..tak nak yg belubang2... mesti cantekk walopom mulot ai je nak makan pom..kahkahkah..
 
ni kali kedua buat..kali pertama dlu aku buat mcm tak sedapp...hahaha... kali ni dh sedap.. cuma yg hijau tu agar lembek skitt..tp still sedap boleh dimakan sesedap rasa...
 

ni baru tuang yg hijau..sambil tunggu dia keras skit ai gi masak yg tepung putih tu plak...








tadaaa.. ni laa rupenyaa...ada bocor skit2...yg first round buat kerongsong cantik je papa buat..second round dia dah stat bosan kaann.. muka pun dh ala2 cek mek molek...  kuikui...
 
eh pasan x, dah dekat2 nak habes pose ni... perasaan malas nak masak tu berleluasa..mula laa dtg berpusu-pusu napsu mengidam nak makan mende tu nk makan mende ni... somi ai, bila tanya nak makan ape ... mee goreng basah, kuey tiow rebus, char kuey tiow... aikkkk cemane ni org tekak budu tanak makan nasik... ke dh boring nasik yg mama masak hari2..hehehe

try laa buat kuey tiow rebus special arini... hehe..apelagi pakcik google cepat kasik resipi...

Rabu, 31 Julai 2013

lagi Tujuh hari nak raya....1434Hijrah

 
 
Mcm lama je tak bagi terliur tekak apload gamba masak2 kan?? hehe... eceli, ai ni dah jemulaa ambik2 gamba...perut lapar gilak time tu..tak larat bangun nak ambik gamba masak2..
 
lagi 7 hari nak raya... kenape taun ni aku tak pasang lagu raya kt pc..hakhak... malasnye...entah tak rase sangat, persiapan raya taun ni ala kadar saja,..sorry ye awisy, mama mcm xbrape ade mud raya2 ni..kasut raya tuk awisy tak beli lagi..siann kann..takpe sempat lagi kita gi ye...
 
 
aritu kata nak buat nasi kerabu kan..aku tak buat pom..hehe..bila google resipi banyak plak kekdahnya... ai ni masuk dapo kul6pm.. sejam nak siap semua tu memang tidok ler...
 
takpe ai dah nampak macik kentin opis ai ada jual nasi kerabu thai..nanti kita gi beli..wakaka...
 
 
semalam ofis ai ada buat buka poser... sbelum2 ni kitaorg booking kat mana2 kedai, pastu gi je makan kat situ..tp kali ni kitaorg ambik catering, tempah makanan utk bape org then buat buffet... lagi murah dan makanan banyak..
 
so, untuk mama buyong mcm ai ni haruslah makan banyak kan...agak2 sendat seluar tu...kahkahkahh...syaitooonnn... jadi ai cadangkan taun2 depan buat camni je..dripada bayar gi makan kt kedai yg lauk2 cukup2 makan saje..
 
 
 
*pic adelah ai campo2 gi copy paste kat fb my prennn nurtiha che wail kikiki
 
 
ni kami semua...org lain semua duduk2 skali dgn family..ni aku anak duk depan, aku duk hujung, somi duk blakang (stok2 kaki panjang)..


 ishhhh sian lak anak mama duk sensorang...okey mama gi jadi kanak2 kejap2..:)


kebetulan juga my opismate sambot anniversary perkawinan beliau semalam.. wife beli kek nk suprise husband...husband tak surprise...kahkah..memang org laki ni kann... kot ye pun buatla terharu lap2 air mata gitu... tgk ai baca nobel, dlm nobel tu kemain romentik laki2 nye.. ada someone bisik kat aku, eh shiha tak dapat adiah ke...aku jawap.."dah ade besar gedabak, volkswagen Golf.."...hahaha..sebok je nak tau...

 
ni femily nye..yg adik tu sama baya dengan awisy, tp suka tgk dia makan..memang pemakanlah..hehe



ni meja kami...mentare mak bapak zara nak gi ambik makanan..ai main2 lah ngam dia... kemain aku ckp "zara senyommmm cepatt, senyommmm...senyommmm luas lagi.."..hahaha



sekali dah senyummm time dah ketik tu dia pergi tgk sebelah... ishhh adheekk ni tak sepotimmm...



menu 'hot' kebabommm... kambing golek with brown sauce.... aku memula gi ambik mende ni..masa tu org tak ramai, ke org tak prasann ade mende ni...ni masa ni ramai dh kerumun duk mencobek kambing... sangat sedap nak2 cicah sauce dia tu..tp kalau sapa yg tak suke, kuat juga bau kambing nye..menusuk lobang idung juga laa...hehe...
 


ni yang ai ambik semalam... bila dh makan semua..masuk air...aku bangun dari kerusi terus perut jadi 9 bulan...hakhakhak...
 
abis citer iftar semalam...ni hari ni , mende laa nak masak ekk... malasnya nak google resipi...huhuhu...