Jumaat, 20 Disember 2013

Prolonged Jaundice

Salam..

ai nk kongsi sikit pgalaman dan pgetahuan psal baby jaundis..harapnya sesape searcg jaundis boleh baca ni.

ok.. my second baby ni kena prolonged jaundice. .jaundis disebabkan susu ibu..pgetahuan aku zero..ank 1st kena bila kita kerap df makin trun..tp yg ni tak makin naik..

hari ke4 paling tinggi bacaan jaundis iaitu 333.. dan kna admitted..nurse bg surat sruh pergi kat bhagian kcemasan hospital..

namun disebabkan ai mgalami pgalaman dan karenah birokrasi smasa bsalin mjadikan ai sgt gerun dan malas g spital..

jadi I bgtau misi nk pergi swasta saje..tp misi mcm tak brapa stuju dan sruh ai pergi spital jgk utk rawatan fototerapi anak.

tp bila bwk beby ntah tibe2 terdrive kt klinik swasta hehehe dan masa tu terus warded anak kt situ.. urusan daftar masuk ward sgt mudah dan cepat.. :) ( xperlu tunggu misi misi duk borak2 sama sama dia sambil duk mkn laksa)

So, duduk semalaman..esoknya I g tgk nurse kata dh turun 210 kalau ikut dh boleh blik..tp klinik tu x berapa recommend bg balik tkut naik smula..but my husband nk bwk blik jgk.. keluar lah tghari tu..


 Ni lpas keluar ward dgn bacaan 210.. tp hati aku ni mmg xsedap dh..sb nmpok mcm xde mende2.. muka, mata still kuning even dia dh dsusu ibu dgn kerap sejam skali..

esok bwk pergi klinik swasta tu smula tuk ambik bacaan.. dh jgka naik pulak jd 322..sedihnye ai mase tu toksah kate.. terus warded..n ai nekad bg anak warded 2mlm bia btul2 trun kuning dia...

lpas 2mlm..klinik call kta anak dh bole discaj bacaan trun jadi 110.. suka nya ati masa ni..trus siap2 g ambik anak.. aku xkesoh dh program lawatan misi klinik kesihatan utk cek ai n baby... sampai byk kali missed. .misi dtg rumah ai takde..

 Ni rupe beby lpas keluar ward..takde kuning2 dh..comel je..xtido sgt dh..ai memang df je dia...lpas 2hari kena g check bacaan jaundis lg..

Bacaan jaundis dia naik plak jd 150 xsilap..pastu rutin harian kna pergi cek bcaan tu..sampai hari ke14 jaundis dia 168..
so doc kata kna ambik darah kt tangan n urine..utk cek fungsi hati dan buah pinggang..

masa ni aku dh pasrah dan redho saja..

last2 pergi klinik masa 28hari..review result dia semuanya normal..alhamdulilah

Ni pic lpas takde jaundiss...sehat walafiat tapi..... hmm dah start asyik nk nempek je dgn ai...ai bangun je nk g toilet k ape msti budak ni sama sama eheek eheekk...alahai.

Ok now nk bgtau tip utk hadapi jaundis yg panjang camni..utk ibu2 muda like me cewahh..yg takde pglman sblmni k.. hehe

1. Jangan panik teruskan myusu..
nampak muka n badan anak merah/kuning tu tanda jaundis laa..tp nk tau bacaan kna cekkt klinik..tp ibu ibu jgn panik sb biasa misi dtg rumah tgk ank kuning bukan nk bg kata2 smangat k ape..jgn gabra tp jgn pulak sambil lewa..yg pling penting kna pantau jaundis dlm 2 minggu petama tu.lpas tu kna stiasa df je ek..biasa ank jaundis suka tido myusu pun kjap..so maybe dia hnya minum dusu mula2 cairlaa kan..xsmpat msuk susu pekat..dia dh tido..

2. Cuba search/google maklumat pasal jaundis..baca and study sikit.. misi yg dtg umah dia takde nk citer pasal jaundis..ada brapa jenis jaundis..apa yg perlu buat after 14hari ank jaundis...jd kna pandai2 sdiri cari..byk petua2 org bg suruh bg itu ini utk turun jaundis. .haa yg ni bgantung pd anda sdiri nk bg k tak..masa ni pgetahuan tu pnting..mcm aku smpat titik air anggur hitam dgn bg air zam zam..tu pun xturun pun bacaan jaundis. .jadinya just biar je turun sdiri dgn df saje. Cuma I ade beli esp shaklee tuk pekatkan susu..entoh ler..pekat k tidok.pastu minum susu anmum..tu je..bg ai badan ibu tu kna sehat bru bleh supply zat2 tuk baby..

3. Sokongan keluarga esp suami penting sgt..waktu ank jaundis kita akn sedih, down, serabut, dan mcm2..tp jgn layan sgt cuba byk bckp dan bcrita serta bkongsi dgn suami, adik bradik, dan kwn2..berzikir pun bagus..terapi minda yg terbaik.

4. Bertawakal kpd Allah..mungkin ktentuan Allah di ats apa yg berlaku..mungkin diberi kesusahan pd saat ni tp diberi kmudahan di hari kmudian..moga2 anak kita jadi ank soleh..

Jadinya bg ai lah..org kate msa pegnent minum susu kambing xnk bg ank jaundis. .aku minun gk yg fresh lg..tp ank kna jgk..cuma ada kwn kta msa pegnen mkn laa sayur yg bkhasiat byk2.. tu mcm aku stujula..and dlm minggu petama pantang tu cuba mknan bkhasiat..jgn stress..minun air suam byk skit..(tp aku takut mnum air byk msa 1st week tu sb nk kencing skit bila kna air dkt luka jahitan..huh azab nye..)
Jgn ikut mcm aku ni..

kalau anak pramatang mmg kna jaundis jgn risau.hehe.member aku ank dia lahir 34weeks kna jaundis smpai 3bulan..tp ank ada msalah hati..lpas mkn ubat hati pakar bg..sebulan dh baik hati dia..alhamdulilah.

ehmm ape lg ek nk bgtau..takpelaa nti klu ade lg aku buat part 2 plk hehe...

1 mulut berkata:

Puteri Purnama berkata...

salam puan mimi.
syukur alhamdulillah Mimi berjaya mengatasi situasi saat anak mengidap
jundis tu.Ini penyakit ni memang menyerang bayi, susah sangat,saat tulah baru bersalin, anak kena pula kuning..huhu Allah saja tempat mengadu. Pengalaman berharga perlu dibaca oleh semua ibu2 muda. Terima kasih berkongsi pengalaman.Dah baca entry yg.lepas2 wah pandai memasak ye..untung nye suami hihihi.