Rabu, 23 Disember 2009

Update gi Kuantan...

Assalamualaikum...

Semalam ai telah kene marah dek Mama kerana telah memain ngam lipstek beliau sehingga patah...hehehe..mane tau takleh main kang..dah beg terbukak...Harus selongkar kot ade yang best2 dalam tuu...haritu Ai telah dapati ade lolipop dalam beg beliau...hahaha

kuikuikuikuikui....

Criter Ai ekot mama gi kuantan tuu..dah basi..hehehe..eceli gi ikut mama ade kreje ape ntah..abah pom skali...Mama cadang naik bus jer..sb beliau taknak drive..hehe..eh sebab firstime nih bawak ai naek bus...

Dah sampe kat sana, checkin bilik...mama gi kreje..terus ai ngam abah krohh..krohh..krohh..tiwdo okeh..

Tak bestnye cuaca hujan...jadiknye nak jalan payah sket..nak mandi kolam lagi laaa...nak gi kat pantai dia susah..ujan+angin kuat...

2nd day barulah dapat mandi kolam n jalan2 kawasan otel tuu...

2nd day..abah takkasi mandi mula2..tp dh tgk kawan2 mandi..mama pom celopla kaki ai lam kolam

Main celop2 saje...

Last2..haaa...dah turun..hahahah...main pelampung lagi...Mama takot aer..tak turun pom..

Haa..dgn famili ikhwan..tak sejook pom ikhwan mandi...

Senyoomm...dapt mandi kolam...dah jum balek..tukar baju...mandi shower plak...

Dlm bilik..cubaan untok memain petek2 suis lampu kat sbelah tuu...

Yer2..petek2 suis tu..mcm lampu disko dah jadik lam bilik nih...

Ni time nak balek dah..pic with snowman...

pic with Santa Claus....kan nak dekat krismas...

Sampei kat Tenganu kul7 malam dah...kalau sampe awal engat nak gi jalan2 kat both Mokla...tapi tak sempat...huhuu...dah letih dahh...

Sekian la dulu....wink wink....

Isnin, 21 Disember 2009

Selamat Ulangtahon Perkahwenan..

Assalamualaikum...

Selamat menyambot Maal Hijrah...1431 H...

Penah kang dengo lagu satu muharam tu??..

Hari ni juge I nak ucap selamat menyambot ulangtahon perkahwenan pade mama n abah..

Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..


Disamping itew juge, Ai nak ucapkan kat CikSharah sempena Hari lahir beliau yang dah 2 tahun nih..

Kesahnye bleh sama tarekh kawen mama n abah dengan tarekh lahir cik chaa..

Setelah kedua2 kluarga bsetuju untok mengadakan pekawehnan pade Hari raya qurban kedua aritu..pade hari dijanjikan sementara smua famili abah sebok bersiap sdia untok datang ke umah mama, ibu cikcha saket pewot plakk...jadiknye...nenek tak datang teman abah datang aritu, sb nak sambot cikcha...hahahhaa...

HePI BESDAY CIk CHaa....

pic copy dari blog sharah nih..hheheheh..

Nama : Nur Maysarah
Nama Manja : Cik Chaa
Tempat Laher : Hospital Kuala Krai
Tarikh Laher : 21.12.07
Hobi : Dengor lagu stacy from ibunye berry..
Makanan kegemaran : ASam masen ..hehhee

okey bubuy..

Rabu, 16 Disember 2009

Pesanan buat Moklaa

Assalamualaikum....

Lama sudah tak update nih...I sakit,...demam n takde selera minum susu...

Almost 1 week tak minum susu...kurus..cemane nak bagi gemok balek nih..tough2 sket mcm Jehan Miskin lam citer Awan Dania tuuu...


Mama suke citer tu..tapi oleh kerane Abah mengutok2 Mama tgk citer cengini, jadiknye maleh r Mama tgknye...

Esok I nak gi jenjalan...kat sini...

De Rhu Beach Resort Kuantan 3 hari...jadiknye..tugas menjage rumah diserahkan pade mokla...

Mokla nak mai minggu ni..nak jaga booth lagi kat TTC...jadi mokla sila la menjage umah I tu yer..hekhekhek

Pesanan untok Mokla..

1. Buka lampu luar bila malam menjelma..
2. Pagar perlu sentiase ditutop jika keluar rumah..mat mbing ngam mat mbbuu selalu masuk n makan free abah punyer pokok...

hehehhe..

okey babai....

nanti update lagi...

Selasa, 8 Disember 2009

Obat Caceng....

Assalamualaikum...

Ai demam....tak der selera makan...asek dudok tunggeng2...mama kata caceng ker??

Ahad baru nih ade gi klinik untuk chekup..then misi bagi ubat caceng...

yer ubat caceng lam bentok pil..and harus kah I menelan pil yang besar gedabak tuu???

ubat caceng syrup nye stok dah abes...pelik tul..takde ker misi2 ni check stok ubat..kalau abes ker ape tande lam buku..ni kemain duk cari punye cari..yang I n Mama duk tunggu punye tunggu..last2 hamek ko...takde okehhhh..free service laa katakan....

anak yang gigi 8 batang nih taknak ubat caceng tuu walopom dah penyek n masuk lam aer....try mintak kat panel..panel kate only for children 2 years above..

semalam mama beli nih kat farmasi....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


hah..amek..satu dos membunoh kesemua caceng2 biasa....

Bunoh caceng itew!!!..Bunoh caceng itew!!!..

kalo jumpe cacing harus kita pijak2..bunoh dia..bisa masok lam badan orang n beranak pinak..ape kes!!!..minatang ni takpe r bunoh..yang tak harusnye ade kes pacik tuu..naik keta wira DAW5777 telah melanggar lari minatang kuceng yg sedang melintas jalan...tak patot tu keta tuu... :) hehehe

So untok ubat nih ai harus makan setengah dos jer skali makan...iatu 5ml sajee..

tak muleh lebeh2..

semoga matilaaa caceng2 semua yer!!..kalu tak mati bunoh diri takpe weii...nanti kang ai minum zentel 5ml lagi...kena gak mati...matilaa weii caceng wei..ai pom nak sehat gak macam omlaen...wawawawawawa!!!!!

Khamis, 3 Disember 2009

Taateehhhh...taaateeehhhh...

Assalamualaikum...

Pebende tajok tu..dapat bace??? elehh..ni taateehhhh..taateeeh...selalu ckp kasik semangat kat budak2 mula-mula nak blajar jalan kan....

Mama I selalu sangat cakap cengituu...sampe dah jadik terbalik dah perkataan tuu...teeetaaahh..teeetaahhhh...tapi anak yang bagos lagi berkaliber nih taknak lagi jalan sensorang..nak pimpin tangan mama or abah gak..haruslahhh kann kate kene jadik anak yg menyayangi ibu dan bapa...

Dan selalu sangat lah orang nampak mama dukong I nih buat2 cipta soklan atau ayat berbentuk cenggini..
"EH..bules jalan dok lagi nihh???"
"Duk atas dukong jah..jalan r pulop nun...."
"Eiiii..labatnye boleh jalan...anak I 3-4 bulan dah boleh gohek muto doh.."

Hehhe..

ELoo..up to me laaahhh..nak jalan sndiri time bila2 kaann...haruslah lain dari yang lain...
Lagikan tali pusat I, doploh hari baru tanggal...perlulaaa ikut turn...bukan ikut orang..wahwahwah...

I dah boleh jalan sndiri laaa...cuma saje jer I nih...

..

..

..

..

..

M..A..L..A..S

Well...Mama dunt worry...I ni kan bukannye superman... : )....tapi spiderman jer like uncle Tobey...

Meh tengok video I jalan nih...


video

tengok...angkat tangan tuu..tande berjaya okehhh....walopom 2-3 kerat jer jalan...

Selasa, 1 Disember 2009

Cuti di kampong...

Assalamualaikum w.b.t

Lama tak update yer....hehehe... I sebok laa jugak...

oh yer...acik Ina telah selamat melahirkan beby beliau pade hari rabu lepas...and i sempat r gi tgk my prenz tu...asek tiwdo jer dio...

name : Reezq Eskandar

Alkesah cuti...

Ermm...jadinye tahon nih I telah beraya di umah ummi dlu pastu baru balik umah nenek...

Sehari sbelum raye, I telah diserang muntah2..macam orang peknen tuu..hehehe...Setelah berjumpo dengan dokter rahim beliau telah suruh I menelan obat muntah...beliau juga telah menanyakan soklan cenggini..."ade tak orang2 kawasan umah tu sakit taun?" mama menjawab bagi pihak I.."Entahlaa dokter tak dang nak gi skodeng sape kena taunn situ"...pikir2 balik soklan yg dikasik dokter tu..mcm H wang N wang jer taun nih...bahaye2...

Esoknye tak de dah muntah2...nasip laa..kang ade mama abah raye kat spital jer..

2nd day raya balik kampong...dah takder banjer...kira dah sunshine cuaca nih..kesian doow lembu2 kene semelih tengah ujan..skalik lepas kene smeleh aer ujan mengalir2 kat tepat semeleh..haru pedih wooo...cehhh macam memahami jer nasip lembu...eh bukan i panggil Bhaaaahhh...

Hari2 Mama n mama's geng masak dageng...

dageng masak merah, daging goreng kunyet, daging singgang, dageng masak kicap,...

Oh yer..nih nak citer sket masa last day duk kat kampong...abah tingen r nak masuk zoo kole krai.. katenye dah lama tak masuk..masuk pom mase budak2...
Mama pom agak eksaited r...siap gi parking depan pagar kaunter zoo...last kene undur balek parking kat laen..ade gi sekat pagar orang...apedaa mama...

Then citer time nak bayar..masuk zoo kena bayar okehhh...duit tula guna nak kasi binatang dlm tu nak makan...dah tertules kat board depan pagar dewasa = RM2, Kanak-kanak = RM1...
Jadiknye mama mengira jumlah perlu dibayar RM5...belek2 purse ade RM4 jer..lagi singget tak cukop.. "Marilaa duit singet lagi nih...tok cukop 4rengget jer ade nih.." Abah pom mengeluarkan pitis note RM100 rengget... " ni jah ado..tadop pitis kecik"...mama pom " dahtu dok cukup jum r balek..dakyoh masuk..."..pacik jage kaunter tiket kat blakang mama konperm dengo nih...last2 chek ade siling 50sen 2 keping..haa amek pacik zoo ni ade 5 rengget bayo 3 orang nak masok..pacik zoo pom kate.." takpelah 4 ringget jah..sipe la duit skeleng nih"...hahahahah..Mama patot pake topeng spiderman mase tuu..ciittt...

Adela binatang burung, unta, gajah, ular sawa (kecil jer),..binturong...ayam belanda..ade laa tiga pat ekor lagi binatang...takde yg luar biasa sgt..cuma binturong tu boleh jadi tarikan jugak laa..jarang ditemui atau dilihat..


nila dio nye bentuk Binturong...

Mama kate kenape laa binatang2 sini takde ceria nye..semua lemah semangat jer...burung jerlaa kenkadang munyi2 bagai...ek eleh..namanye zoo...

sejarah zoo kuala krai nih...

Dah lama dah zoo nih..kira masa tahun 1985 lagi...environment tu cantek lagi.. dengan suasana hutan..cuma dari segi kemudahan dan sarang/sangkar/tempat binatang tu tidak diselenggara..mungkin masalah dari segi kewangan...satu lagi...keadaan zoo berbukit2/bercerun..bagi yang membawa anak kecil agak susah untok melawat2..haaalaa..mama datang pake heel pastu mula komplen potpetpotpet...kene turun bukit panjat bukit..tinggi gak bukit dia...sape2 nak besukan elok benar gi situ...selain dapat membantu kewangan zoo tersebot dapatlah juga beriadah..

Di belakang zoo nih ade museum...tapi gak dah tutop...ntah pe ade lam tuh...
Dlu abah kate mase zaman kecik2..chantek zoo nih..ade rusa bagai duk lari lari anak kat bawah jambatan gantung...

Sape yang rase kaya raya gi la sponser sket harta tu kat zoo kuala krai tu kasi make-up sket...rasenye ramei budak2 ngam mak n bapak budak mai situ nati..takpe2 nati dapat duit royalti kita tak jadi reka mesjid kristal..kita make-up zoo..tak gitu ankem ajae??hehhehe

Atas sebab-sebab tertentu, mini zoo tersebot ditukar nama kepada Taman Burung pada tahun 2005..pacik kutip duet tu duk kat sbelah kiri tu..

Ni antare binatang ade situ...Burong Hantu...pandei plak tu tgk camera..yang tengah tu memang takde rupa ker?? wawawawa..memang berhantu laaa...huhuhuhu