Khamis, 30 Julai 2009

Jom makan buoh kayu....

Assalamualaikum....

Hehehhehe...pernah dengo buoh kayu??? Masa balek kampong aritu nenek cakap..."Darwisy balek kampong acap buleh la make buoh kayu ni"...

Mama penah mempesoalkan kenape buah kayu??..adekah kulitnye nampak seakan kayu? atau adekah buahnye rase ala2 kayu?? ataupom adekah pokoknye kayu? dah pokok lain plestik kah?

Abah kate plak..buah kayu ni sb buah bermusim mcm durian, mangis, rambotan, stor, duku, langsat dan seankatan dengannyaaa....gitulaa kiranya...mebilaa kut..atau memang bahasa bagi orang2 lama ini memanggil buah sepeti ini sbg buah kayu...yerla malas nak sbot sute2..jadi sebut jer BUAH KAYU tu merankomi smua...hehehe

Okey ni salah satu kut buah kayu...nama dia kan but in kelantan it called buoh Ngekaay..mama kate tokhau buah mende ni pangil kat tenganu sb first time makan..mama kate munkin nama dia buah satria...hahahaha..satria baja hitam ke mama?hahahha..ade2 saja mama...Auntie Ina, Ankle syawal org tenganu panggel buah ni ape ek..cepat jawab...

Okey mula-mula kita kuarkan smua buah2 ni..utk memileh buah yg terbaik untok dimakan...
Mama siler kemas yer lepas nih..

Golek2 skit atas lantai.....eleh macam limau nipes plak..hehehe

Yang ni oeky ker..perhal pakcik jual sakni bagi ade kaler lebam2 nih..burok ker..isskk..Rm5 2kilo yer tuan/puan..

Haaaa..dah dapat pom yang terbest..tapi sayang plak nak bukak..takpe giget tangkai dia jadilaaa..hehehhee..geget cepat..erkk..erkkk..erkkk..


tadaaa..dah tamat....kuikuikui...

3 mulut berkata:

IrinaSairah berkata...

gambar buah2 tersebut adalah tidak clear menampakkan macam buah limau jerks???hehehe...
tapi rasanya orang panggil buat setar kot...hehehe...

Darwisy berkata...

Weh buoh setar ape gitu..warna oren bata key..limau oreng-orengan then klau setar kaler kuneng koperm..

makcik ila berkata...

ni kalo bahasa malaysia di panggil buah tampoi