Isnin, 10 Ogos 2009

Cerita balek kampong di hujung minggu

Assalamualaikum...

Hai...lama uge tidak mengupdate belog...I agak kesibokan menjalankan pekara-pekara harian...

Actually baru jer balik dari kampong...minggu lepas balek kampong nenek...

Mama n Abah telah mengaply cuti pada hari khamis tu sb saje2 jer...Disebabkan bertolak lam bih kurang 9pagi jadi awal lagilaa jadik mama suggest gi jalan2 kat KB Mall...

Padahal bukan mama taktau bahaye skrg gi tepat rame2 ni dengan wabak babi tu merata2..ooii..nauzubillah...minta2 dijauhkan...menci laa babi nih..kot yer pom nak bersin tutop laa mulot weiii!!! kang tak pasal2 kena wabak cengini,....patot kene bagi kat babi2 tu pake face mask...now manusia2 kena pake mask..rupe masing2 mcm doktor pakar bedah daaa...

Tutop kes wabak babi nih..menci sesangat...

Mak ngah telah membuat satu cadangan unttok pergi bersuka ria di Pantai Melawi dan menginap di umah Mak ani di Tok Bali...Kebetolan mak ani pom balik kampong minggu ni...
Jadi ari jumaat tu kita telah konvoi dua biji keta jer..dan singgah beli akok/baulu panas kat mache..pssstt..uncle ajae yg ensem lagi berlubang idung...perasan tak kedai akok/baulu panas kat kapung uncle tuu???best r akok yer..

Lagipom pak jaih nak beli muto...hehhehe...jadi beliau telah mengajok2 bondanya a.k.a nenek untuk mensurvey kat kota bharu pade sabtu tu...

Ni motor yang pok jaih berkenan sgt2 tuu..dia ckp nati naik lalu depan umah Makngah dok nampok rupe r...laju dari pelesit..

Sampe rumah Mak Ani..lepas semayam jumaat pastu mak ani ajop gi kelah kat pantai melawi...
Tak best pantai dia..dah ler kotor..belakang umah orang..aboh ckp..dok jadi kijo make nasik belake jamban ore...hekhekhek...

Tapi takpelahh..muga tak penah sampe gak tuu...makan jerla ramei situ2 lagipom ade cikgu ani wat sukaneka budak2 skolah pasti kat situ...

Pade sebelah malamnye...abah n mama nak tiwdo..tapi I taknak tiwdo..tapi kenape I asek menagis2 malam tu...mata dah benkak sb menangis tak renti..sian nenek..nenek takleh tiwdo..mak ani gi kreje dah..pastu sampe kol 2 pagi still nagis lagi..last2..nenek pom bace surah yassin..pastu mama tepok2 I tiwdo..terus I tiwdo sampe pagi...kul8.30 am baru mangun...Dah bertolak balik ke Kola Tenganu..Otw balek..abah sebok melilau2 mate mencari kueh akok panas..sedangkan Mama n I telah merebahkan seat untok membuat aktiviti taik mate...Mama siap bagi ke I bantal yer untok tutop mata jika silau..motiff??

tulaaa citernye..takde kaitan ngam citer maknenek pake baju semayam yang tunggu birai jalan kat kampong Guntong tu yer..hehe

2 mulut berkata:

azam berkata...

mama u jeles. bila silau, mata u rabun cam ankel ajae. di tanak u ensem mcm ankel ajae

Darwisy berkata...

alah..uncle..cube uncle tunjok kat sape2..gambo uncle yg tinkatan 5 tu encem lagi..hahaha..konperm org tak perasan..mesti sape2 tgk wat ayat cengini dengan perasaan terkezut.."wooww..pegawas pustaka mano nih??"hahahhaa